6 dingen die je moet weten over ALS onderzoek
25 augustus, 2014 door
6 dingen die je moet weten over ALS onderzoek
Pro Vita - Gezin&Leven vzw, Dorothea
| Nog geen reacties
Ik ben helemaal vóór stamcelonderzoek. Sterker nog, ik ken eigenlijk zelfs niemand die ertegen kan zijn. Stamcelonderzoek van volwassen stamcellen, verkregen van reeds geboren mensen, welteverstaan. Want er durft nog wel eens een addertje onder de populaire “ALS ice bucket challenge” te zitten, die je heden ten dage overal tegenkomt op internet en sociale media.
De Amerikaanse organisatie achter de uitdaging (ALS Association) maakt immers gebruik van o.a. embryonaal stamcelonderzoek in de hoop hiermee een mogelijke genezing te vinden voor ALS patiënten. Hoog tijd om eens onder de loep te nemen over wat het nu ook al weer gaat…

1.      Embryonaal stamcelonderzoek?
Embryonaal stamcelonderzoek begint met het uitlokken van conceptie door het samenbrengen van een menselijke ei- en zaadcel in een lab. Eenmaal dat gelukt is, mag het kleine mensje 3 tot 5 dagen groeien. Vervolgens wordt het vroege embryo gedood om de stamcellen voor onderzoek te ‘oogsten’.
 
2.      Waarom zou embryonaal stamcelonderzoek onethisch zijn?
Bij de conceptie staat al helemaal vast hoe de nieuwe mens er zal uitzien: de haarkleur, kleur van de ogen, vingerafdruk, geslacht, enz.. Het DNA is compleet uniek en verschillend van dat van zijn moeder en vader en zal nooit nog in de geschiedenis van de mensheid bestaan. Om embryonale stamcellen te verkrijgen moeten wetenschappers de groei van dat nieuwe leven bruusk beëindigen, terwijl - als het de kans had gekregen om te groeien - het een mens is als jij en ik! Heiligt het doel hier de middelen? Is een baby minder waard omdat hij maar zes dagen oud is en geen 6 weken of 6 maanden?

3.      Is embryonaal stamcelonderzoek succesvol?
Niet echt. Het is niet alleen ontzettend controversieel, maar het blijkt ook niet zo superefficiënt te zijn als altijd werd aangenomen. Stamcelonderzoek van stamcellen van volwassenen blijkt significant meer succesvol te zijn. Bovendien werd in 2006 reeds een verbijsterende doorbraak gerealiseerd waarbij normale huidcellen “geherprogrammeerd” werden om te handelen als stamcellen (Yamanaka, 2006).

4.      Dus volwassen stamcelonderzoek is ethisch verantwoord, juist?

Niet te snel! De meerderheid van dit onderzoek op volwassen stamcellen is ethisch en toont erg hoopgevende resultaten om neurologische ziektes (zoals ALS) te genezen. Vergeet echter niet dat het woord ‘volwassen’ hier gebruikt wordt om te verwijzen naar de leeftijd van de cel en niet de leeftijd van de persoon van wie ze worden genomen. Dus het kan hier evengoed gaan om ‘volwassen’ stamcellen die alsnog van een geaborteerd kind komen.

5.      Waarom zou ik niet meedoen aan de ijsemmeruitdaging?
Wel, de ALS Association gaf toe dat ze een project sturen waarbij embryonale stamcellen worden gebruikt. Daarnaast heeft de organisatie 500.000.000 dollar geschonken aan de onderzoeksgroep NEALS, een groep die gebruikmaakt van cellen van 8 weken oude geaborteerde kinderen. (bekijk beelden van 8 weken oude embryo’s hier).

Goede alternatieven om te steunen zijn o.a. de The John Paul II Medical Research Institute or Research Downs Syndrome of de Jerome Lejeune Fondation. Daarnaast kregen wij bevestiging van de Vlaamse ALS Liga dat giften die worden gedaan in 2013 of 2014 NIET naar embryonaal of foetaal stamcelonderzoek gaan. Chapeau daarvoor!

6.      Zou ik dan wel deelnemen aan de ALS ice bucket challenge?

Natuurlijk wel! Of ben je bang van wat ijswater? Neem gerust deel, maar maak in je video duidelijk dat je te veel van het menselijk leven houdt en het respecteert, en dat je dus liever doneert aan een organisatie die onderzoek bevordert dat elk menselijk leven ten goede komt, en niet gebaseerd is op onderzoek dat menselijk leven vernietigt.  

Voor de volledigheid: ik sta volledig achter initiatieven om ALS patiënten (en uiteraard andere ongeneeslijke aandoeningen) en hun families te steunen door middel van o.a. (giften voor) uitrusting die hun leven vergemakkelijkt, de beste medische zorgen en wetenschappelijk onderzoek dat een behandeling vindt voor deze dodelijke ziekte. Maar ik vind ook dat iedereen recht heeft op levenskwaliteit, want elk leven is waardevol en zou moeten beschermd en gesteund moeten worden. Als de wetenschap ons zou vertellen dat we een menselijk leven moeten beëindigen om een ander te kunnen redden, dan laat ze ons in de steek. Zeker als er betere alternatieven zijn.

We kunnen beter dan dat.

Laat ons samenwerken om een maatschappij te creëren die elk menselijk leven waardeert en koestert in plaats van een gemedicaliseerde samenleving die een menselijk leven vernietigt in de hoop een ander te redden!

Liesbeth
6 dingen die je moet weten over ALS onderzoek
Pro Vita - Gezin&Leven vzw, Dorothea
25 augustus, 2014
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten