Abortus. Een blik op het slachtoffer
15 december, 2014 door
Jasmine
| Nog geen reacties
Odoo + afbeelding en tekst

Abortus is een woord dat ongemakkelijk doet voelen. Het roept zo’n heftige emoties op dat velen afgeschrikt worden om in het openbaar toe te geven dat ze tegen abortus zijn.  Velen opteren om zich niet in de discussie te mengen. Ze willen geen buitenbeentje zijn. Ze willen niet in de clinch gaan. En dus zeggen ze hoogstens: “Ik ben tegen abortus. Ik zou er persoonlijk niets mee te maken willen hebben. Maar dat is mijn moraliteit. Die kan ik niet opleggen aan aan ander. Als een meisje wil aborteren is dat haar zaak niet de mijne.”
Zo simpel is het niet...

Laten we in de redenering het woord abortus vervangen door verkrachting. “Ik ben tegen verkrachting. Ik zou dat nooit doen. Maar ik kan mijn moraliteit niet aan een ander opdringen. Wat verkrachters doen is hun zaak...”

We moeten inzien dat wanneer  het gaat over abortus of over verkrachting het niet opgaat te zeggen: “doe maar”. Er is namelijk (nog!) een slachtoffer. 

Het slachtoffer van abortus wordt gemakkelijk vergeten. Het slachtoffer is niet zichtbaar. Het wordt ‘weefsel’ genoemd maar het gaat om een levende mens een volwaardig lid van de menselijke familie. Wie ooit de film ‘The silent scream’ gezien heeft weet dat dit zo is. De film toont een ultrasound van een abortus. Je kan zien hoe de baby de instrumenten van de aborteur tracht te ontwijken. Je hoort hoe de hartslag van de angstige baby plotseling verdubbelt. Je ziet hoe het kind uit elkaar getrokken wordt. Als je ‘persoonlijk’ tegen abortus bent stel ik voor dat je ‘The silent scream’ eens bekijkt.  

Het kleine wezentje in de moederschoot is geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God. Welke reden zouden we kunnen hebben om zijn leven te beëindigen? Abortus lost het probleem waarin een vrouw verzeild is geraakt niet op. Haar kind doden kan nooit goed voor de vrouw zijn wat haar probleem ook mag zijn. 

Natuurlijk zijn er problemen die de vraag naar abortus oproepen. Armoede verkrachting incest. Maar brengt abortus ons één stap dichter bij de oplossing van deze problemen? Neen. Abortus levert een gewonde vrouw en een dood kind op. Het is een daad van geweld. En in een geciviliseerde samenleving als de onze zouden we onze problemen moeten kunnen oplossen zonder onze toevlucht te nemen tot geweld op weerloze kinderen.

Als iemand een kogel door je hoofd zou willen jagen denk ik dat je wel zou willen dat de omstaanders meer dan alleen maar ‘persoonlijk’ tegen (jouw) moord zijn. Ik stel voor dat je dat  voor ogen houdt de volgende keer dat iemand vraagt wat jij van abortus vindt. 
"
Jasmine
15 december, 2014
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten