​Afrikaanse tegen VN: ‘Abortus opleggen is een vorm van neokolonialisme’
11 april, 2016 door
Jasmine
| Nog geen reacties
New York, 5 april 2016 (Bron: Lifesitenews) – Vorige maand liet de Afrikaanse pro-lifer Obianuju Ekeocha duidelijk verstaan aan een Deense socialiste dat wanneer Europa of Noord-Amerika de Afrikaanse naties aanzetten tot het legaliseren van abortus, dat dat neerkomt op zoveel als neo-kolonisatie en dus bijgevolg geen bevrijding is.
De uitwisseling tussen de twee vrouwen vond plaats op een conferentie over de staat van de vrouw, volgend na drie presentaties over gezondheidszorg voor moeders, gesponsord door de permanente VN-delegatie van de Heilige Stoel.
Deens parlementlid Mette Gjerskov reageerde vervolgens voor een 400-koppig publiek dat ze "toch wel geprovoceerd" was door de uitspraak "dat de huidige campagnes van Westerse regeringen en ngo’s om in de Afrikaanse landen abortus te legaliseren een vorm van neo-kolonialisme is".
 
Gjerskov: “omdat ik Europese ben, ligt dit natuurlijk gevoelig,” en ze voegde eraan toe: “Ik ben in vele Afrikaanse landen geweest. Ik heb met vele vrouwen gesproken en sommigen willen het ene en anderen iets anders. Wat ik - zelf afkomstig van een gekoloniseerde maatschappij - geleerd heb is dat mensen zelf hun keuzes moeten maken. Maar doe niemand kwaad. Over hun eigen lichamen, hun eigen seksualiteit, hoeveel kinderen ze willen, of ze contraceptie of abortus willen,… De manier om een nieuwe kolonisatie te vermijden is om mensen hun eigen keuzes te laten maken.”
 
Obianuju Ekeocha, de oprichtster van Culture of Life Africa – een pro-life organisatie die in Londen gebaseerd is – noemde de uitspraken van de Deense “onvoorstelbaar’’. Ekeocha zei dat haar moedertaal Ibo en vele andere Afrikaanse talen niet eens een woord voor abortus hebben dat het als iets goeds uitdrukt.
 
“Het neo-kolonialisme gebeurt net,” vervolgt Ekeocha, “als Westerse organisaties ons zo’n uitdrukkingen proberen te geven die we nooit zouden kunnen vertalen. Ze beweren dat het echt niets betekent, dat vrouwen iets kunnen doen dat moreel verkeerd is.”
 
“De meeste Afrikaanse gemeenschappen geloven door hun tradities en culturele standaarden dat abortus een onmiddellijke aanslag is op het menselijk leven,” verduidelijkt Ekeocha.
"Afrikaanse vrouwen vertellen dat dat verkeerd is, is hetzelfde als zeggen dat wat haar ouders, grootouders en voorouders haar leerden fout is. Je gaat haar vertellen dat ze altijd verkeerd waren, en dat, mevrouw, noemt men kolonisatie.”

Jasmine
11 april, 2016
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten