Bewust genegeerd in debat seksuele meerderjarigheid?
2 juni, 2015 door
Jasmine
| Nog geen reacties
Odoo • Tekst en afbeelding
Het aantal tienerzwangerschappen stijgt elk jaar in België. De verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen met aids op kop neemt nog steeds toe. Steeds meer pubers krijgen te kampen met zelfmoordneigingen. Een verregaande pornoficatie van onze maatschappij is aan de gang: internet, televisie en magazines tonen mensen als objecten. 

Het antwoord van onze regering op al deze problemen? Laat ons de leeftijd voor seksuele meerderjarigheid verlagen naar 14 jaar. En dat terwijl niemand – noch de jongeren, noch hun ouders – vragende partij is voor zulk een wetswijziging. Recente polls op websites als die van VTM en Het Belang van Limburg tonen een overdonderende neen vanuit de bevolking: ruim 70% van de stemmers is tegen het voorstel gekant. 
En dat hoeft ons niet te verbazen. Iedereen die enige ervaring heeft met pubers of er ooit zelf eentje is geweest weet dat die periode gepaard gaat met impulsief, roekeloos gedrag waarbij het moeilijk is de consequenties in te schatten. Diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat pubers, nog meer dan jonge kinderen, nood hebben aan duidelijkheid, sturing en grenzen. Een mensenbrein is pas rond het 25ste levensjaar volledig volgroeid! Een samenleving die haar tieners wil opzadelen met ongelimiteerde keuzevrijheid hangt haar toekomst aan een zijden draadje.

Grote afwezige in de hele discussie rond seksuele meerderjarigheid zijn de desastreuze gevolgen. Soas? We geven ze gewoon wat meer condooms zeker? Iedereen die denkt dat een condoom volledig beschermt tegen elke soa (lees ook hier) is even naïef als iemand die denkt dat dit wetsvoorstel niet zal leiden tot meer kindermisbruik. Zwangerschap? Studies tonen aan dat anticonceptie nog vaker faalt bij tieners dan bij volwassenen, een reële kans dus. Geen probleem echter, want een kind van 14 jaar hoeft haar ouders niet in te lichten als ze abortus pleegt. Wat niet weet, niet deert, neen? Over de fysieke en mentale consequenties ervan gaan we het nu even niet hebben.

Aan de kosten wordt achteloos voorbijgewandeld in een tijd waar overal koortsachtig naar bijkomende middelen wordt gezocht: zelfmoordpreventie, behandeling van soas, niet-effectieve hpv-vaccins, abortus, ivf-procedures na onvruchtbaarheid door o.a. chlamydia, De tol van zon beslissing kan sociaal en financieel wel eens veel hoger uitvallen dan verwacht en neerkomen op makkelijk enkele honderden miljoenen euros per jaar.

De boodschap richting ouders is duidelijk: Van jullie mag uw minderjarige geen seks hebben? Wel, van ons, de staat, mag het wel. Wij beslissen over het (seks)leven van uw kinderen. Maar ze mogen geen contract sluiten, geen alcohol drinken, niet roken, geen drugs nemen en geen huis kopen. Met dit voorstel ondermijnt de overheid elk ouderlijk gezag, geeft ze indruk dat mensen niet meer zijn dan wegwerpartikelen waarmee eerst even geëxperimenteerd kan worden en sluit ze blind de ogen voor wetenschappelijke bewijzen rond het impulsieve, beïnvloedbare puberbrein. Een nieuwe aanval op de natuurlijke rechten van het gezin én de strijd tegen kindermisbruik.

U vindt– net zoals de meerderheid van de Vlamingen – dat dit wetsvoorstel om problemen vragen is? Gaat er een alarmbel af in uw hoofd? Doe dan mee aan onze schrijf- en belactie en stuur massaal lezersbrieven richting pers of telefoneer naar uw volksvertegenwoordigers zodat zij hier actie tegen voeren. Via deze link kan u ons contacteren en zo een lijst van volksvertegenwoordigers en voorbeeldbrief bekomen.

 

Jasmine
2 juni, 2015
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten