Dit land heeft abortus verboden, en je raadt nooit wat er gebeurde!
28 april, 2015 door
Jasmine
| Nog geen reacties

“Achterkamerabortussen en abortus zullen niet stoppen. Vrouwen zullen de illegaliteit opzoeken en sterven!”. Dat is ongetwijfeld één van de meest aangehaalde argumenten om abortus te rechtvaardigen (recent nog hier en hier). Maar feiten zijn lastige dingen, en ze tonen aan dat het omgekeerde waar is in Chili!

Odoo • Tekst en afbeelding
“Achterkamerabortussen en abortus zullen niet stoppen. Vrouwen zullen de illegaliteit opzoeken en sterven!”. Dat is ongetwijfeld één van de meest aangehaalde argumenten om abortus te rechtvaardigen (recent nog hier en hier). Maar feiten zijn lastige dingen, en ze tonen aan dat het omgekeerde waar is in Chili!

Volgens het laatste onderzoek van het MELISA instituut is niet alleen de moedersterfte gedaald sinds het strafbaar maken van abortus, ook het aantal vrouwen dat een abortus zoekt is drastisch afgenomen. 

Sinds Chili abortus bande in 1989, is het aantal moedersterftes gedaald van 41,3 naar 12,7 per 100.000 vrouwen (dat is een reductie van 69,2%!). Hiermee komt Chili op de tweede plaats te staan met de laagste moedersterftecijfers in Amerika (inderdaad, ze doen het zelfs beter dan de Verenigde Staten).

Prof. Elard Koch, een moleculaire epidemoloog en leidende authoriteit van de studie in kwestie zegt dat wanneer vrouwen de juiste informatie krijgen om de weg naar gezondheidszorg te vinden – en die zorg omvat geschoolde begeleiders van bevallingen – dan leidt dat onmiddellijk tot de reductie van moedersterfte tijdens zwangerschap en bevalling. Dr. Koch legt uit: “het is een uniek experiment uitgevoerd in een zich ontwikkelend land.” Tijdens de vijftigjarige studie is het aantal moedersterftes gevoelig gedaald met 93,8%, van 270,7 naar 18,2 dodelijke slachtoffers per 100,000 geboortes.

Wacht eens even. Als abortus verboden wordt, verwachten we dan geen stijging te zien in het aantal vrouwen die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis wegens toename van illegale abortuspraktijken in achterkamertjes en steegjes? Zullen de vrouwen abortus niet gaan zoeken buiten de officiële gezondheidszorg?

Neen. Chili is niet alleen een van de veiligste plaatsen in de wereld om te bevallen, het aantal vrouwen dat illegaal abortus zoekt is ook dalend. Volgens gegevens van het Chileense gezondheidministerie is er een duidelijk zichtbare dalende trend van 2% per jaar sinds 2001 m.b.t. ziekenhuisopnames veroorzaakt door complicaties bij abortus waarvan aangenomen wordt dat ze illegaal uitgevoerd werden. 

Daartegenover staat dat er geen daling werd vastgesteld door miskramen of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, die cijfers zijn constant gebleven.

Dr. Koch’s onderzoek heeft ook vastgesteld dat een groot aantal van de vrouwen die abortus overwegen in Chili gelinkt zijn aan een erg kwetsbaar profiel, gekenmerkt door angst en dwang. Dit gaat op voor zeker 70% van de vrouwen die abortus overwegen. Daarenboven geeft het onderzoek aan dat ondersteuningsprogramma’s voor vrouwen de meeste illegale abortussen kan doen vermijden (van wel 69% tot 94% afhankelijk van de risicogroep!).

Het is niet toevallig dat Malta, Ierland en Chili – allemaal landen die het doden van kinderen in de moederschoot niet toestaan – lagere cijfers van moedersterfte hebben dan de Verenigde Staten. In Afrika – waar 59% van alle moedersterfte plaatsvindt – maken abortusgerelateerde sterfgevallen minder dan de helft uit van het totale aantal dodelijke slachtoffers t.o.v. de ontwikkelde landen. Toch zijn er vaak meer restricties op abortus in Afrika dan in de Westerse wereld.  

Wat wil dat nu zeggen? In landen met meer restricties rond abortus gaan minder vrouwen op zoek naar een behandeling na een ‘onveilige abortus’ dan in landen waar abortus ‘veilig en legal is”! De resultaten van het Chileense experiment zijn slecht nieuws voor de abortuslobby, maar goed nieuws voor moeders en hun (ongeboren) kinderen!

 

 

Jasmine
28 april, 2015
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten