Mgr. Léonard: "Als christenen moeten we de organisaties steunen die vrouwen helpen in moeilijke situaties".
5 april, 2015 door
Jasmine
| Nog geen reacties
Odoo + afbeelding en tekst

Tijdens de hoogmis van Pasen in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal heeft aartsbisschop André-Joseph Léonard gereageerd tegen de abortuswet die afgelopen vrijdag 25 jaar oud is. Léonard sprak over een drama, en hij benadrukte ook dat de katholieke kerk vrouwen die abortus plegen niet wil veroordelen.

In zijn homilie vroeg Léonard eerst aandacht voor het geweld tegen christenen in het Midden-Oosten. In onder meer Syrië en Irak worden christenen massaal verdreven, ontvoerd of vervolgd.

Kwetsbaar stadium

“Maar een ander drama moet vandaag herdacht worden. Eergisteren was het de 25ste verjaardag van de abortuswet in België”, zei Léonard. De aartsbisschop vermeldde dat er sinds 1990 minstens 300.000 kinderen in de moederschoot gedood werden.

“Het gaat uiteraard altijd om slachtoffers die zich niet eens konden verdedigen. Het kindje in de moederschoot kan zich wel korte tijd tegen de wand van de baarmoeder aandrukken om aan de aanslag te ontsnappen. Maar tevergeefs. Weldra zal het niet meer zijn dan 'medisch afval'... En toch was dat kind even uniek, even onvervangbaar als een ander kind waarvoor een wieg klaarstond.” aldus Mgr. Léonard. “We mogen nooit vergeten dat wij allemaal ooit dat kleine embryo, die foetus waren in de moederschoot. En we zijn enkel hier omdat we gerespecteerd werden toen we ons in dat kwetsbare stadium van ons leven bevonden”.

“Als christenen is het niet onze bedoeling de vrouwen te veroordelen die abortus meemaken, en nog minder diegenen onder hen die zelf het slachtoffer waren van hun omgeving. We willen alleen maar bevestigen dat wij tegelijkertijd het kostbare leven van het ongeboren kind én de waardigheid van iedere vrouw met een warm hart willen verdedigen, en dat we de organisaties steunen die vrouwen helpen om hun kind te houden, ook in heel moeilijke situaties”, zei het hoofd van de katholieke kerk in België.

Koning Boudewijn

Léonard bracht ook het verzet tegen de abortuswet van de toenmalige koning Boudewijn in herinnering. “Gelukkig is het ook de verjaardag van de profetische daad van koning Boudewijn, die de Belgen en de hele wereld voor altijd zal herinneren aan de ernst van abortus”, klonk het.

De integrale tekst van de homilie kan u hier raadplegen. 

Bron: www.destandaard.be

Jasmine
5 april, 2015
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten