Minister Ploumen wil Planned Parenthood sponsoren.
28 maart, 2017 door
Jasmine
| Nog geen reacties
​Geachte minister Ploumen
 
‘She Decides’ heet uw project, dat bedoeld is om de acties van Planned Parenthood te sponsoren in ontwikkelingslanden. Ook ons gaat ontwikkelingssamenwerking ter harte, en we willen hier eens meedenken over uw voorstel.
Zoals u weet zijn de voorbije decennia de visies, de doelstellingen en de methoden van ontwikkelingssamenwerking grondig gewijzigd. ‘Geef hen geen vis, maar leer ze vissen’ is zo’n gekende boutade. Wat is echt ontwikkeling? Wat heeft echt waarde in hun leven. Wat bouwt hen op, dat wij hen zouden kunnen aanbieden? Daarover moeten we blijven nadenken, want het is belangrijk.
Wat biedt u aan? Wat moeten we ons voorstellen dat een vrouw in een ontwikkelingsland onthoudt van de campagne die u wil sponsoren. Zij hoort er ‘She decides’, en krijgt condooms en toegang tot abortus. Wellicht komt het daarop neer. Wat betekent dit voor de vrouw, voor die cultuur?

‘She decides?’ Wil zij beslissen? Is dat zo wezenlijk voor haar? Dit is wellicht een nogal westerse invulling van de basisbehoefte van de vrouw. Zeker, de vrouw wil verantwoordelijk in het leven staan en kiezen voor het beste voor haarzelf en haar gezin. Moest zij beslissen: zou ze niet beslissen dat er een degelijke huisvesting moet zijn, eten, drinkbaar water, medische zorg en onderwijs?! Die vrouw ziet haar gezin graag, en dat zou ze kiezen. Dat zijn haar prioriteiten en waarden. Wil zij beslissen met wie ze naar bed gaat? Wil zij beslissen om abortus te ondergaan? Ik denk zo dat een vrouw in wezen graag gezien wil zijn door haar man, en zich met liefde inzetten voor haar gezin. En een goed gezin: dat is toch de beste gezinsplanning!
 
Misschien is er wel wat begeerte die er anders over ‘denkt’ in die vrouw, of in de man? Zijn condooms dan de oplossing? Studies wijzen er toch op dat sensibilisatie effectiever is dan het uitdelen van condooms in de bestrijding van aids. Echte waarden meegeven, die het gezin en de samenleving opbouwen. Welke waarden geeft uw campagne mee? In welke waarden wil een vrouw echt bevestigd worden?! Neigt uw campagne de vrouw niet te reduceren tot een object van lust, die dan wel zelf daarin wil beschikken wanneer? Zo wordt ze toch benaderd?
 
Of moet een vrouw kunnen beslissen over haar eigen buik? Heeft u al eens bekeken wat abortus echt is? Het is het vernietigen van een menselijk wezen dat reeds pijn voelt door het één voor één uitrukken van de ledematen of het verbranden door een injectie met een zoutoplossing. Niemand wil dit echt, eens je inziet wat abortus eigenlijk inhoudt en wat de redenen zijn waartoe men ervoor kiest. Zou het sensibiliseren hier ook niet heel wat kunnen voorkomen? Zouden waarden ook hier niet van betekenis kunnen zijn? Zou medische en materiële bijstand niet meer tegemoetkomen aan wat die vrouwen echt willen: een kind waar ze voor kunnen zorgen. En als er geen abortus meer gebeurd, sterven ook geen vrouwen meer door onveilige abortus. Dit voorkomen was toch een hoofdmotief voor u.
 
‘She decides.’ Dat klinkt zeker! Dat scoort! En het zal wel terecht zijn op sommige vlakken. Maar is dit echte ontwikkelingssamenwerking? ‘Geef ze geen vis, maar leer ze vissen.’ Geef ze geen condooms en abortus, maar leer ze de waarden waarmee een gezin zich opbouwt. Zo bouw je ook de samenleving op. De cultuur: niet een cultuur die vrouwen consumeert volgens begeerte en kinderen verwerpt naar gelang het uitkomt. Dat is dierlijk. Laten we ons toch verder ontwikkelen als mensen. You decide!

Jasmine
28 maart, 2017
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten