Ouders opgelet!
15 september, 2014 door
Ouders opgelet!
Pro Vita - Gezin&Leven vzw, Dorothea
| Nog geen reacties
Tezamen met het nieuwe schooljaar gaan ook de vaccinatiecampagnes weer van start. Sinds enkele jaren krijgt elk Belgisch meisje dat begint aan het eerste middelbaar de mogelijkheid zich te laten inenten met Gardasil of Cervarix. In de wandelgangen spreekt men wel eens
van ‘het vaccin tegen baarmoederhalskanker’, maar niets blijkt minder waar te zijn. Hoewel de vaccins zwaar gepromoot worden door artsen, sociale media en reclamecampagnes, is er geen afdoende bewijs dat de vaccins baarmoederhalskanker voorkomen! 

Men kan zich de vraag stellen waarom men zo uitgebreid inzet op baarmoederhalskanker, een kankersoort die in België zo’n 643 keer per jaar wordt gediagnosticeerd. Het is een ernstige ziekte, maar 70 à 75% van de vrouwen overleeft het. Indien men er tijdig bij is (d.m.v. regelmatige screening door uitstrijkjes), is die kans zelfs 100%. Nooit eerder werd een middel in zo’n tempo als vaccinatie geaccepteerd. Normalerwijze doet men uitgebreide testen en wacht men een periode van 4 jaar. Gardasil werd binnen 6 maanden (!) op de markt gebracht.

Het is eveneens verontrustend dat de overheid besluit standaard alle meisjes te vaccineren in plaats van in te zetten op kwalitatieve relationele en seksuele voorlichting die inzet op wachten met seksuele betrekkingen tot het huwelijk. Men gaat ervan uit dat alle meisjes sowieso losse seksuele contacten zullen gaan hebben, en zo kans hebben de SOA op te lopen die baarmoederhalskanker veroorzaakt. Zo werkt men risicogedrag in de hand, want de meisjes zullen een vals gevoel van veiligheid hebben. 

In de meeste infobrochures wordt gesteld dat het Humaan Papiloma Virus (HPV) kanker kan veroorzaken. Het virus kan echter alleen een infectie veroorzaken. In 90% van de gevallen herstelt het lichaam dit zelf weer binnen de 6 tot 14 maanden. Het is het zeldzaam voorkomende onvermogen van het afweersysteem van vrouwen om de infectie de baas te worden die uiteindelijk kan leiden tot baarmoederhalskanker. Het HPV-vaccin voorkomt dan ook geen baarmoederhalskanker, zoals wordt gesuggereerd in de folders van de overheid, het voorkomt slechts de infectie voor 2 HPV-typen.

HPV-infecties komen vrij veel voor. Er zijn meer dan 100 HPV-typen, waarvan zo'n 20 een verhoogd risico hebben en mogelijk kanker zouden kunnen veroorzaken. Gardasil en Cervarix claimen 'bescherming' tegen HPV-typen 16 en 18, die 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker zouden veroorzaken. Omdat de HPV-vaccins niet beschermen tegen andere HPV-typen, blijven uitstrijkjes ook na HPV vaccinaties nog steeds noodzakelijk! Het blijkt bovendien dat de antistoffen die het lichaam aanmaakte tegen typen 16 en 18 enkele jaren na de vaccinatie helemaal verdwenen zijn.

Daarnaast neemt het risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker toe met 44,6% (Gardasil) en 33,2% (Cervarix) als de meisjes zich laten vaccineren terwijl ze al draagster zijn van één van de hpv-virussen.

Bovendien zouden de artsen, vooraleer die het vaccin toedienen, aan elk meisje moeten vragen of ze allergieën heeft, of ze koorts heeft, of ze een bloedingsstoornis heeft (bv. hemofilie), of ze minder weerstand heeft door een aangeboren stoornis of hiv-infectie en of ze draagster is van een hpv-virus. Want dat zijn immers allemaal risicofactoren. Wij zijn alvast benieuwd of dit in de praktijk gebeurt.

Sowieso zijn er dus weinig overtuigende redenen voor meisjes om dit vaccin te laten inspuiten. De bescherming tegen baarmoederhalskanker is niet echt bewezen en de vrouw moet toch via uitstrijkjes onder controle blijven, waarna altijd tijdig gehandeld kan worden ingeval van een begin van baarmoederhalskanker. Bovendien zijn er al meerdere ernstige bijwerkingen tot zelfs overlijdensgevallen gerapporteerd.

Ouders opgelet!
Pro Vita - Gezin&Leven vzw, Dorothea
15 september, 2014
Deel deze post
Labels
Wijzig
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten