Overwinning voor het ongeboren kind in Mexico
4 juli, 2016 door
Jasmine
| Nog geen reacties
Odoo + afbeelding en tekst

Een echte overwinning voor de ongeboren kinderen, dat is de uitspraak die het Mexicaanse Hooggerechtshof vorige woensdag met drie stemmen tegen één deed over een voorstel tot legalisering van abortus.

Momenteel laat de Mexicaanse wet uitsluitend uitzonderingen toe in geval van verkrachting en als het leven van de moeder in gevaar zou zijn.

De rechter van het Hooggerechtshof, Arturo Zaldivar, stond achter het voorstel om abortus in het land helemaal te legaliseren. Hij beweerde dat wanneer er voorwaarden aan abortus verbonden zijn, “dat dat de rechten van de vrouw voor persoonlijke ontwikkeling, seksuele en reproductieve gezondheid schaadt en discriminerend is.”
 
In Mexico kan een vrouw die abortus pleegt in 18 van de 31 staten vervolgd worden. Het voorstel probeerde om de bijbehorende straffen ongeldig te laten verklaren en daardoor abortus toegankelijker te maken.
 
Alleen in Mexico City is abortus toegelaten en de stad breidde in het verleden zijn pro-abortuswet alsmaar uit. In 2007 werd abortus daar tijdens het eerste trimester toegelaten. In de rest van het land blijft abortus illegaal behalve in uitzonderlijke omstandigheden.
 
Het voorstel werd grotendeels gedragen door de zaak van Margarita Pino Salazar, een 41-jarige wiens abortusvraag werd afgewezen door een federaal ziekenhuis. Haar zwangerschap viel niet binnen de uitzonderingen die abortus toelaten, waarna ze de abortus in een privékliniek liet uitvoeren. Rechter Zaldivar verwees naar haar zaak om zijn standpunt kracht bij te zetten, maar omdat haar situatie niet van toepassing was hebben de andere rechters zijn argumentatie niet gebruikt.
 
Het gaat om de eerste federale abortuszaak in Mexico. Volgens het Hooggerechtshof kunnen nieuwe voorstellen in de toekomst volgen.
 
Rechter Zaldivar is terecht bezorgd voor vrouwen, maar de idee om abortus te legaliseren is geen oplossing. Vrouwen die denken aan abortus voelen zich vaak wanhopig en zien geen alternatief. Het zijn de omstandigheden die dan verbeterd moeten worden om de keuzevrijheid van de vrouw echt te waarborgen.
 
Bron: http://www.lifenews.com/2016/07/01/mexico-supreme-court-rejects-legalizing-abortion-votes-to-keep-protecting-unborn-children/
 
  
Jasmine
4 juli, 2016
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten