VN zet Chili en Peru onder druk voor abortus
11 augustus, 2014 door
VN zet Chili en Peru onder druk voor abortus
Pro Vita - Gezin&Leven vzw, Dorothea
| Nog geen reacties
Op 7 en 8 juli 2014 heeft de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties (UNHCR) gedebatteerd over de abortuswet van Chili en werd een rapport uitgevaardigd ter liberalisatie van de abortuswet.

Volgens het rapport zou Chili “uitzonderingen moeten toelaten op het algemene verbod, therapeutische abortus in acht moeten nemen en abortus toelaten in die situaties wanneer de zwangerschap een gevolg is van verkrachting of van incest.” Het VN-rapport benadrukte bovendien dat Chili “ervoor moet zorgen dat reproductieve gezondheidsrechten toegankelijk zijn voor alle vrouwen en adolescenten”.

Chili is één van de weinige landen dat abortus verbiedt in alle gevallen.Tot nu toe heeft het land stand gehouden tegen interne en externe druk om abortus te legaliseren. Tijdens haar campagne heeft huidig president Michele Bachelet echter beloofd om van de legalisatie van abortus haar prioriteit te maken. In mei stelde ze dat het haar intentie was om het debat te heropenen zodat de regering therapeutische abortus kan goedkeuren voor het einde van het jaar.

Eén van de redenen waarmeede VN Chili onder druk wil zetten is het hoge aantal illegale abortussen in Chili. Ze verwijzen naar ‘officiële cijfers’die spreken van jaarlijks 150,000 clandestiene ingrepen. Andere bronnen tonen echter aan dat dit cijfer 10 maal te hoog ingeschat kan zijn. Veeleer verwijzen ze naar de Chileense nieuwsberichten die spreken van een cijfer tussen 8.270 en 20.675 abortussen. Het is een bekende tactiek van de pro-abortusbeweging om het aantal illegaleabortussenop te drijvenom zo legalisatie te verkrijgen.

Chili wordt ook vaak gebruikt als voorbeeld om aan te tonen dat er een verband bestaat tussen gelegaliseerde abortus en minder moedersterfte. Een studie gepubliceerd in 2012 door het Plos One Instituut, zou aangeven dat sinds 1989 –het jaar dat in Chili abortus illegaal werd – er een jaarlijkse daling van de moedersterfte zou hebben plaatsgevonden. Die studie, en andere studies gebundeld door het Chileense MELISA instituut, leggen het vuur aan de schenen van diegenen die beweren dat abortus veiliger is of zelfs noodzakelijk voor de gezondheid van moeders. Deze informatie compleet negerend, is de VN nu ook druk in de weer om Chili’s buurland Peru te verplichten abortus te legaliseren. Het Comité ter eliminatie van vrouwendiscriminatie (CEDAW) wil daar opleggen dat abortus in geval van verkrachting en ernstige aandoeningen van het ongeboren kind moet kunnen. Ze eisen dat Peru ‘dringend’ een wet stemt om ‘geweld tegen vrouwen’ tegen te gaan, een vaak gebruikt eufemisme om abortus te legaliseren. Dit ondanks de grote tegenstand tegen abortus in Peru. Recent onderzoek toont aan dat 79 procent van de Peruvianen niet te vinden is voor abortus.

Bron: LifeSiteNews.com
VN zet Chili en Peru onder druk voor abortus
Pro Vita - Gezin&Leven vzw, Dorothea
11 augustus, 2014
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten