Abortusgrens van 12 naar 18 weken? Kom in actie!
24 octobre, 2019 par
Jasmine
| No comments yet

‘Meerderheid in de maak om termijn voor abortus op te trekken naar 18 weken’, kopte nieuwsagentschap Belga, naar aanleiding van het nieuwe wetsvoorstel dat Open Vld op 22 oktober indiende. Er werd gesproken over een parlementaire meerderheid die zich zou kunnen doorzetten nu de Kamerleden vrij spel hebben zonder federale regering in zicht.

De toon van deze bijna formele politieke verschuiving steekt op het waanzinnige af tegenover het enorme leed dat in alle stilte in de moederschoot geschiedt, dat vele moeders en vaders levenslang tekent en de maatschappij ontmenselijkt. Maar daar gaat het debat niet over.

Odoo • Tekst en afbeelding

Een foetus van 18 weken oud

De aangehaalde reden voor het verlengen van de abortustermijn is dat elk jaar een duizendtal vrouwen uit ons land naar het buitenland trekt om daar de ingreep te laten doen. De Belgische termijn voor abortus bedraagt 12 weken, wat in Europees opzicht ‘nog vrij kort is’. Bijvoorbeeld in Nederland ligt de termijn op 24 weken.
Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert diende samen met partijgenoten Katja Gabriëls en Goedele Liekens een voorstel in om deze termijn te verlengen tot 18 weken. Zo’n voorstellen kwamen er eerder van PS, Ecolo, Groen en DéFI. PVDA wil zelfs verlengen tot 20 weken.
Alles weloverwogen lijkt het erop dat het voorstel op een parlementaire meerderheid kan rekenen, zo klinkt het. "Alleen al met de partijen die een tekst hebben ingediend, zitten we aan 67 zetels van de 150. Dat betekent dat, als sp.a of MR zich daarbij schaart, je een meerderheid hebt", zei Lachaert in De Ochtend op Radio 1. De Franstalige liberalen van MR lieten eerder al weten "open te staan voor het debat".
Lachaert noemt zijn partij daarbij “ethisch vooruitstrevend”. De Nederlandse norm ligt voor hem echter te hoog, omdat door de evolutie in de geneeskunde “de levensvatbaarheid van een foetus vervroegt”: bij een vroeggeboorte kan de foetus tegenwoordig steeds vroeger in leven worden gehouden. Alsof de foetus niet leeft voor deze periode, meneer Lachaert, en geen recht heeft op leven!
Pro Vita kan niet begrijpen hoe men het ongeboren leven op zo’n onmenselijke manier benadert. Het leven moet immers beschermd en gewaardeerd worden vanaf het prille begin.
 
Daarom roept Pro Vita op tot actie! 
1) In deze oktobermaand moeten we deze oproep als bijzondere intentie opnemen tijdens het rozenkransgebed. Draag iedere dag minstens een tientje op ter intentie van het ongeboren leven dat nu nog verder in gevaar komt.
 
2) Voorts roepen we op tot het aanspreken van parlementsleden of het aanschrijven van kranten.
Stuur een email naar de kamerleden of naar de senatoren.
 
3) En u kan tevens Pro Vita blijven steunen, financieel of als vrijwilliger. Pro Vita brengt binnenkort de film Unplanned uit, om aan het bredere publiek het ware gezicht van abortus te tonen. In Nederland vond onlangs de première plaats: https://www.unplanned.nl/

Jasmine
24 octobre, 2019
Share this post
Archiver
Se connecter to leave a comment