Deense studie toont hogere moedersterfte aan na abortus dan na bevalling
22 janvier, 2017 par
Jasmine
| No comments yet
Odoo + afbeelding en tekst

Een nieuwe studie met bijna een half miljoen Deense vrouwen toont een significant hogere sterftekans het jaar na een abortus vergeleken met de sterftekans na een bevalling. De bevindingen worden ondersteund door vergelijkbare onderzoeken uitgevoerd in Finland en de Verenigde Staten en spreekt het wijdverspreide geloof tegen dat abortus veiliger zou zijn dan bevallen.


Door de Deense vruchtbaarheids- en abortusstatistieken te linken met de sterftegevallen, onderzochten de onderzoekers de sterfgevallen volgend op de eerste zwangerschap van alle vrouwen van vruchtbare leeftijd over een tijdsspanne van 30 jaar. Ze noteerden de sterfgevallen tijdens de eerste 180 dagen, het eerste jaar en elk van de 10 opeenvolgende jaren na een vrouw haar eerste zwangerschap. Aanzienlijk hogere sterftecijfers na elke tijdsspanne werden vastgesteld bij de vrouwen die abortus pleegden. 

In het algemeen bewees de studie dat vrouwen die een abortus pleegden in hun eerste trimester 89 procent meer risico liepen om te overlijden tijdens het eerstvolgende jaar en 80 procent meer risico op overlijden gedurende de hele testperiode.    

Dit is de eerste studie die de link tussen moedersterfte en overlijden door abortus legt gebaseerd op de Deense centrale gezondheidscijfers. De studie werd gepubliceerd in de het tijdschrift de Medical Science Monitor. Vergelijkbare studies van de bevolking in Finland en vrouwen met een laag inkomen uit Californie tonen eveneens hogere mortaliteit aan gelinkt aan abortus.  

De bevindingen uit de drie verschillende studies spreken de aanname tegen dat abortus veiliger is dan bevallen. Die visie werd traditioneel gebaseerd uitsluitend op overlijdenscertificaten of vrijwillige aangifte van overheidsagentschappen. Zo concludeerde een recente studie – gepubliceerd in het februarinummer 2012 van Obstetrics & Gynecology – dat de sterftecijfers geassocieerd met bevallen 14 keer hoger is dan met abortus. 

Volgens Dr. David Reardon, auteur van de nieuwe Deense studie, was de studie gepubliceerd in februari ‘appelen met peren vergelijken’: een vergelijking van twee onvolledige en onvergelijkbare gegevenssets.

“Dokters en andere medische staf die doodscertificaten uitschrijven weten quasi nooit dat een patient een abortusverleden had.”, zegt Reardon, die het Eliott instituut dat de studie uitvoerde, leidt. “Linken van data, zoals wij hebben gedaan, is de enige objectieve manier om sterftecijfers verbonden aan zwangerschap met dezelfde maatstaf te vergelijken.”

Bron: http://www.news-medical.net/news/20120906/Study-reveals-higher-maternal-death-rates-following-abortion-in-Denmark.aspx
Jasmine
22 janvier, 2017
Share this post
Archiver
Se connecter to leave a comment