Psychiaters willen euthanasie voor psychisch lijden uit de wet
13 décembre, 2015 par
Jasmine
| No comments yet
Odoo + afbeelding en tekst

Vorige week verscheen een open brief in 'kwaliteitskrant' De Morgen waarin een team van 65 psychiaters, professoren en psychologen aanraadde om euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden uit te wet te schrappen.

Ze klagen daarbij tevens de lakse controle binnen de huidige wetgeving aan. Prof Ariane Bazan onderstreept in de brief dat er volgens de huidige wetgeving eigenlijk geen enkel geval kan gerechtvaardigd worden: patiënten met mentale ziektebeelden kunnen namelijk zeer moeilijk als ongeneeslijk bestempeld worden: "We zien dat sommigen die eerst ongeneeslijk ziek verklaard werden, uiteindelijk afzien van euthanasie omdat er nieuwe perspectieven zijn opgedaagd. Op een paradoxale manier bewijst dit dat de ziekte niet ongeneeslijk kan genoemd worden". 

Ze waarschuwt artsen voor het gevaar om anders naar de patiënten en hun behandeling te gaan kijken wanneer de vraag naar euthanasie gesteld wordt (niet tevergeefs: we zien dat sinds de invoering van euthanasie in 2002 de subsidies & bijbehorende inspanningen voor palliatieve zorgen sterk gedaald zijn terwijl de euthanasiegevallen meer dan 89% gestegen zijn in de laatste vier jaar alleen al!).  

Prompt volgde een stroom van eenzijdige gevoelsmatige getuigenissen van psychiatrische patiënten en artsen die de euthanasiemogelijkheid 'nodig' hebben om te kunnen blijven leven. Waar de specialisten achter de open brief vragen om wetenschappelijke, objectieve criteria om toch enigszins professioneel te werk te kunnen gaan, krijgen zij als antwoord een sentimentele klaagzang over iemands 'gevoelens' bij een behandeling. Een enkele heldere noot in heel deze discussie komt van professor en psychiater Joris Vandenberghe in DM op 9/12: hij stipt bewust aan dat het moeilijker is om voor een patiënt een behandeling met diepe hersenstimulatie te verkrijgen dan een euthanasie. 

Het is opvallend hoezeer de 'verworven vrijheden' op geen enkele manier in vraag mogen gesteld worden. In plaats van in te gaan op de vraag dat het systeem misschien nog niet op punt staat en dat verdere studies nodig zouden kunnen zijn gaan de voorstanders onmiddellijk op hun achterste poten staan en schreeuwen ze dat aan eender welke zelfbeschikking niet getornd kan worden.  

Volgens Wim Distelmans, notoir euthanaseerder, staan "psychiatrische patiënten pas open voor nieuwe behandelingen als ze de mogelijkheid tot euthanasie krijgen". Hij gaat er ook van uit dat we de wet niet hoeven terug te schroeven 'omdat er eens iemand door het rood rijdt' (verwijzend naar het eerste euthanasiegeval na 13 jaar wetgeving dat als mogelijk illegaal aangegeven werd). Dat geval (Simona De Moor) is echter slechts het topje van de ijsberg, lettende op de vele getuigenissen van kinderen en familieleden van geëuthanaseerde patiënten: het is veeleer zo dat bijna iedereen door het rood rijdt maar dat er zich nu iemand is gaan aangeven. Misschien toch de rode lichten beter afstellen, dokter?   
Jasmine
13 décembre, 2015
Share this post
Archiver
Se connecter to leave a comment