Secretaris-generaal VN promoot abortus in oorlogsgebied
28 avril, 2015 par
Jasmine
| No comments yet
Tijdens de ontmoeting van de Veiligheidsraad om het te hebben over gruwelgroeperingen zoals Boko Haram en ISIS hebben bijna 70 landen de nadruk gelegd op de grimmige realiteit van seksuele geweldpleging tijdens de oorlog. 

Er is echter een weinig bekende richtlijn uitgevaardigd door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties om abortus te promoten in door de oorlog geteisterde gebieden. 
De landen zijn het er over eens dat er meer gedaan moet worden om seksueel geweld te voorkomen, om daders te straffen en slachtoffers schadevergoeding te bezorgen. Verkrachting wordt dikwijls gebruikt als een oorlogstactiek met een genocidale intentie. Daders worden niet gestraft. Slachtoffers lijden door levenslange discriminatie en stigmatisering, en hulp wordt hen vaak ontzegd.

Nu willen abortusactivisten de slachtoffers van seksueel oorlogsgeweld gebruiken als een manier om abortus te verkopen.

De secretaris-generaal werkte dit reeds in de hand door een richtdocument op te stellen voor de behandeling van seksueel geweld in conflictsituaties. Incluis instructies aan VN-stafleden om verandering door te drukken daar waar abortus illegaal is, met het argument dat abortus een manier is om seksueel geweld in de toekomst tegen te gaan.

De algemene vergadering nam notie van dit document zonder het te onderschrijven, wat neerkomt op een loutere onderkenning van het bestaan ervan. Slechts enkele landen vermeldden het document verleden week, en het is niet duidelijk dat diegenen die het wel deden refereerden naar de controversiële passage om abortus te promoten.

Dit jaar heeft de secretaris-generaal een nieuw rapport uitgebracht over seksuele geweldpleging in conflictgebied, waarin beweerd wordt dat veilige abortus niet legaal of beschikbaar is in vele conflictsituaties. Dit is bijzonder controversieel, want die richtlijn tart de VN-consensus dat abortus een onderwerp is dat wordt overgelaten aan de lidstaten.

Het is onduidelijk elke invloed het document heeft. Wanneer hier een vraag over werd gesteld in januari, werd die door VN-leden ontweken. Ivan Simonovic, de tweede hoogste in rang bij de VN, weigerde commentaar te geven wanneer men vroeg wat werd gedaan om abortus te promoten in conflictgebieden. De Zwitserse ambassadeur probeerde de kwestie verschillende malen aan te stippen, zonder resultaat.

Achteraf bleek dat veel panelleden nog niets over de richtlijnen hadden vernomen.

https://www.lifesitenews.com/news/secretary-generals-push-for-abortion-in-war-torn-areas-goes-unnoticed

Jasmine
28 avril, 2015
Share this post
Archiver
Se connecter to leave a comment