Het grootste pro-life evenement ter wereld heeft ook dit jaar weer vele duizenden deelnemers weten te verzamelen. De March for Life vindt jaarlijks plaats op 22 januari in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. Een symbolische datum, aangezien op die dag in 1973 het oordeel in de omstreden rechtszaak Roe v. Wade werd uitgesproken waardoor abortus in de VS plots legaal werd. De vredevolle optocht schudt elk jaar het Amerikaanse congres wakker door de grootste schending van mensenrechten van onze tijd aan te kaarten, namelijk het vermoorden van een ongeboren kind in de moederschoot. De editie van dit jaar viel vooral op door de hevige sneeuwstorm waardoor vele deelnemers strandden op enkele kilometers van de vertrekplaats van de March for Life. |
Nadat de mars is afgelopen en invloedrijke sprekers speechen (dit jaar o.a. Carly Fiorina) nodigt men de deelnemers uit om hun volksvertegenwoordigers en politici te bezoeken om hen aan te sporen de moord op de ongeborenen te bannen.
Opvallend is dat jaar na jaar de gemiddelde leeftijd van de deelnemers daalt. Vele jonge gezichten gewikkeld in mutsen, sjaals en handschoenen delen moedig hun overtuiging vanonder de gele ballonnen waarop het woordje ‘leven’ staat gedrukt: "Al de koude, de bevroren tenen, de pijn en de blaren zijn het waard: want we kunnen een stem geven aan de ongeborenen." Beweer nu nog eens dat de jeugd geen idealen koestert!
Zo getuigt ook schooldirecteur Smith: “Het is een 8 à 9 uur durende trip maar we zouden het voor geen geld van de wereld willen missen. Het is een uitgelezen kans om met onze studenten de betekenis van het leven te vieren.”
Zo ook Mary: “Ik ben hier omdat ik vind dat het niet genoeg is te zeggen dat je achter iets staat, en dan in je leunstoel thuis te blijven zitten. Ik moest hier zijn.”
Zo ook Mary: “Ik ben hier omdat ik vind dat het niet genoeg is te zeggen dat je achter iets staat, en dan in je leunstoel thuis te blijven zitten. Ik moest hier zijn.”
Patrick Kelly, organisator van de March for Life, drukte het als volgt uit: “Ieder van jullie heeft vandaag een sleutelrol te spelen. We moeten opstaan voor de waarheid. De waarheid dat pro-life zoveel betekent als pro-vrouw.”
Oorlogsveterane en senator Joni Ernst stelde het als volgt: “Sommigen beweren dat er een oorlog tegen de rechten van de vrouw gevoerd wordt. Ik ontken dat. Ik ben een vrouw en ben ten oorlog getrokken. Dit is geen oorlog. Pro-life zijn betekent immers het diepste respect tonen voor de capaciteit van een vrouw om nieuw leven op de wereld te zetten.”
Jewels Green, die op haar zeventiende een abortus had en voor een abortuskliniek werkte en nu getuigt voor de Silent No More-campagne (Niet Langer Stil - campagne): “Toen ik een zwangere tiener was, was er niemand. Niemand was pro-life, niemand steunde mijn beslissing om moeder te worden. Ik was alleen, dus ik gaf me over… Ik probeerde te geloven waar iedereen op aandrong – dat het niks belangrijks was, dat ik er makkelijk overheen zou geraken. Maar ik miste mijn baby.”
Footballspeler Matt Birk grapt: “Ik ben maar een footballspeler dus ik houd het graag simpel. Ik loop vandaag mee omdat ik nog nooit een vrouw heb horen zeggen nadat ze haar baby zag: ‘Ik wou dat ik een abortus had gekozen.’ Ik heb nooit een vrouw horen zeggen, ‘Ik wou dat ik minder kinderen had,’ en ik heb nog nooit iemand die werkt in een zwangerschapscentrum horen zeggen dat ze eigenlijk in een abortuskliniek wilden werken.” En hij voegde eraan toe: “Een pasgeboren baby zien is een wonder, dat is puur geluk. En hebben we in onze wereld niet meer wonderen nodig en meer geluk?”
Matt Birk: “Ik ben maar een footballspeler dus ik houd het graag simpel. Ik loop vandaag mee omdat ik nog nooit een vrouw heb horen zeggen nadat ze haar baby zag: ‘Ik wou dat ik een abortus had gekozen.’ Ik heb nooit een vrouw horen zeggen, ‘Ik wou dat ik minder kinderen had,’ en ik heb nog nooit iemand die werkt in een zwangerschapscentrum horen zeggen dat ze eigenlijk in een abortuskliniek wilden werken. Een pasgeboren baby zien is een wonder, dat is puur geluk. En hebben we in onze wereld niet meer wonderen nodig, en meer geluk?”
Natuurlijk viel er op die dag, noch de dagen erna, geen spoortje pro-life nieuws te bekennen in de Vlaamse kranten. Een optocht van enkele honderden politieke activisten in Iowa krijgt meer persaandacht dan tienduizenden jongeren die een sneeuwstorm trotseren.
Je kan de March for Life volgen via de volgende kanalen:
Facebook: https://www.facebook.com/TheMarchForLife
Instagram: https://www.instagram.com/marchforlife/
Twitter: https://twitter.com/March_for_Life